Co mě trápí

MUDr. Milan Odehnal




MUDr. Miroslav Chochola




PAPAYA

Dnešní moderní medicína se často navrací k moudrosti našich předků, kteří uměli využívat léčivé látky přirozeně se vyskytující v přírodě. Mezi takové léčivé rostliny patří i papaya, u nás nazývána papája.

Papaya  melounová  ( latinský název - Carica papaya)

Tento tropický zázrak  je již odedávna velmi často používán při léčení různých neduhů, které lidstvo trápí.

Složení papáji je velmi rozmanité. Největší zastoupení má voda, celých 87%, dalšími složkami jsou sodík, hořčík, vápník, fosfor, síra, enzym papain a chymopapain, železo, draslík, magnezium. Kombinace těchto látek má pro naše tělo blahodárné účinky:

  • posílení chutě k jídlu a podpora trávení
  • podpora krevního oběhu, srdeční činnosti
  • ochrana sliznic, vidění, vitality buněk a barvy vlasů
  • posílení imunitního systému
  • zlepšování nálady a životní energii
  • boj proti rakovině

Proteolytický enzym papain, který je v papáji obsažen, podporuje trávení, ale má i protizánětlivé účinky, díky své schopnosti rozkládat bílkoviny. Právě pro tyto účinky, je velmi často používán v lékařství a v kosmetice. Papája se v současnosti využívána v celé řadě krémů a mastí na světovém trhu.

Společnost Only-Papaya s r.o. přichází na český trh s kolekcí krémů a gelů pod názvem OnlyPapaYA. Tyto produkty jsou ojedinělé svým vysokým obsahem papájového výtažku, který u některých výrobků přesahuje až  80%.  Aby mohlo být použito tak vysoké množství papáji ve výrobcích, bylo nutné nejdříve získat extrakt z papáji speciální technologií HOPE.

Tato technologie byla vyvinuta po desetiletích zkoumání a příprav umožňuje získat výrobky, s vynikajícími výsledky při léčbě pomalu se hojících ran, škrábanců, popálenin, proleženin či opruzenin např. u dětí a starších lidí.

 

Papája jako zdroj vitamínů

Papája (Carica papaya) patří do rodu teplomilných rostlin z čeledě papájovitých. Má vysoké antioxidační účinky a obsahuje terapeutické enzymy, papain a chymopapain, které byly po  staletí používány v Asii a středomoří k léčbě kožních problémů. Enzym papain podporuje trávení a má i protizánětlivé účinky. Používá se v lékařství, při výrobě žvýkaček i v kosmetice. V kosmetice se využívá příznivý účinek papáje na akné a na další zánětlivé a plísňové onemocnění kůže. Enzymy obsažené v papáji pomáhají rozpouštět odumřelé kožní buňky, odstraňují kožní šupinky a tím pokožku omlazují. Papain se používá mimo jiné k léčení edémů, otoků, zánětlivých procesů, při urychlování hojení ran, při léčbě žahnutí medúzou a pobodání hmyzem.

Papain štěpí imunokomplexy, které se podílejí na vzniku řady onemocnění. Enzymové preparáty s obsahem papainu se také používají v doplňkové léčbě revmatismu. Semínka papáji působí proti parazitům a můžeme je jíst čerstvá nebo sušená, nejlépe na lačno. Pokud se nám chuť zdá příliš silná, můžeme je zkombinovat s datlemi nebo medem. Semínka se nepolykají celá, ale musí se dobře rozkousat, aby se mohl projevit jejich efekt.

Můžeme je jíst každý den a obzvláště pokud se chystáme do exotických krajin. Zde nám pomohou chránit se před cizopasnými organizmy. Papáje také obsahuje celou řadu vitamínů. Obsahuje mnoho provitaminu A, který chrání sliznice, ostří zrak a zajišťuje vitalitu buněk, kyselinu pantotenovou a vitamin C. Extrakt z papay také dodává pokožce potřebnou vlhkost a vláčnost.




Proč papaya?